Schoolproject in Tunari

 

Sinds 2014 is de stichting ook aan het werk in Tunari, een dorpje langs de ringweg van Boekarest. We hebben daar een stuk grond aangekocht en onze woonunits neergezet. Vandaar hebben we een goede uitvalsbasis om te overnachten, maar ook een plek om de kleding en de kampspullen op te slaan. Inmiddels hebben we er, door een grote schenking, een woonhuis kunnen bouwen. Deze plek willen we graag gaan gebruiken voor diverse activiteiten zoals; onderwijs, het koken van maaltijden voor ouderen, uitgifte van kleding.

We hebben goed contact met dominee Marian Toma. Hij woont en werkt al 15 jaar in Tunari en omstreken. Vanuit de kerk was er een onderwijsproject gestart in het dorp Tamasi, waar kinderen bijles kregen. En ouderen lezen en schrijven werd geleerd. Het project moest worden gestopt wegens gebrek aan geld. In de toekomst willen wij dit werk weer voortzetten. In Tamasi en ook in Tunari.

Via dominee Toma bereiken we veel arme gezinnen. Kinderen krijgen bij aanvang van het schooljaar schoolpakketten. En er word in de dorpen veel kleding uitgedeeld.

Veel van de kinderen uit Tunari en omstreken gaan nu ook mee op kamp. De schoonzoon van de dominee, Felix Bigu gaat al een aantal jaar mee als leiding. Een hele enthousiaste jonge man die goed Engels spreekt. Dit ervaren wij als zeer prettig, want dat maakt het contact met de kinderen eenvoudiger.

Tijdens de laatste dag van onze kampweken in 2017, waren wij aanwezig bij een kerkdienst in Tunari, waarin dominee Toma voorging. Een lieve, sprankelende vrouw las een gedicht voor. Zij bleek een oud-onderwijzeres te zijn. We hebben haar gevraagd of zij bereid was om les te geven aan de kinderen. Ze heeft hiervoor gebeden en kreeg het antwoord van God dat zij deze roeping moest aanvaarden. Viorica heeft aangegeven dat zij graag voor onze stichting wil werken.

In augustus is dit schoolproject gestart. Elke zaterdag komen er tussen de 15 en 20 kinderen naar onze woonunits. Deze zijn omgebouwd tot een prachtige ruimte, waarin tafels en stoelen staan. Ook zijn er 2 computers aangeschaft waarop de kinderen digitaal kunnen werken.

De kinderen krijgen bijles, maar ook een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Ana begeleidt de kinderen bij het douchen en ook mogen ze mooie kleding uitzoeken.

Website in samenweking met Outhands Internet & Media