Zomerkampen

 

St. Kind in Oost-Europa organiseert sinds 2001 jaarlijks  twee zomerkampen.  Deze kampen worden geleid door zowel Nederlandse als Roemeense vrijwilligers. In het verleden zijn wij naar verschillende accommodaties geweest en vanaf 2014 huren wij een prachtig kampterrein in Ojasca, dat 2 uur rijden van Boekarrest ligt.  De accommodatie is een verwennerij voor de kinderen. Ze kunnen allerlei dingen ondernemen, zoals trampoline springen, voetballen en basketballen. Als het regent, kunnen zij zich terugtrekken in de grote sporthal. Daar staat een tafeltennistafel, een tafelvoetbalspel, er hangt een volleybalnet en ze kunnen basketballen en voetballen.

 

De kinderen hebben een eigen bed en krijgen zij 3x per dag een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Dit is voor hen een ongekende luxe. Vaak wonen ze in een kleine flat in Boekarest of in een één kamerwoning buiten Boekarest, waar zij met veel broertjes en zusjes een bed moeten delen. De kinderen in Roemenie hebben drie maanden zomervakantie. Het lijkt heel leuk om zolang geen school te hebben, maar er is weinig speelgelegenheid en kinderen worden ook vaak alleen gelaten omdat de ouders werken. Ook is het soms wel 40 graden in Roemenie en om dan op een klein flatje op de 7e verdieping te wonen, zonder airconditioning is geen pretje.

 

Jaarlijks wordt er een thema bedacht. Rondom dit thema worden er allerlei knutselwerkjes gemaakt. Aan het einde van de week wordt er door de kinderen een voorstelling gehouden en kunnen zij hun gemaakte kunstwerkjes aan de andere kinderen en de leiding presenteren. Ook sport en spel zijn op dit thema aangepast.

 

Elke ochtend wordt er ook een bijbelvertelling uitgebeeld. De kinderen vinden dit altijd fantastisch omdat zij helemaal niet gewend zijn om ook op een andere manier het Evangelie te horen. Ook zingen zij uit volle borst de Roemeense liedjes mee, die de Hollandse vrijwilligers ondertussen ook aardig goed kennen. De kinderen lachen ons regelmatig uit om onze rare uitspraken in het Roemeens. Het is heerlijk om deze kinderen zo uitbundig te zien lachen.

 

Website in samenweking met Outhands Internet & Media