Water en Licht……

Wat voor ons normale dingen zijn zoals een lichtschakelaar indrukken, en er is licht, of een kraan opendraaien en we hebben warm of koud water is in Roemenië, helaas nog niet zo vanzelfsprekend.

In Roemenië in het plaatsje Armasesti woont een gezin (een vader met zes kleine kinderen) in een huis zonder aansluiting op gas, water of elektra.

In juni 2018 hebben wij het gezin bezocht en is binnen een week hun woning weer een beetje bewoonbaar gemaakt.

Wij gingen toen naar huis met een wens…. Graag wilden wij voor het aanbreken van de strenge winter in de woning licht en stromend water realiseren.

Op zondagochtend 7 oktober arriveerden wij in Boekarest. Na ontvangst op de luchthaven zijn wij met 2 betrokken lokale mensen direct naar de woning in Armasesti gereden. Dat is een tocht met de auto van circa 1 ½ uur. Bij de woning aangekomen kregen wij een warm onthaal van de kinderen. Na inventarisatie van wat wij nodig hadden volgde maandag de inkoop van materiaal en konden wij in de middag van start. Een lokale predikant was handig met elektra, dus hij ging aan de slag met het opnieuw aansluiten van bedrading en een stoppengroep.

Met Laurentiu bekeken wij, of het mogelijk was om vanuit een ouderwetse waterput een aansluiting te maken naar de woning. Deze put stond op enkele meters afstand van de woning. Dit bleek niet eenvoudig. Gelukkig waren er contacten met een bedrijf in Boekarest die nog dezelfde middag met 3 mensen kwamen helpen. Met een kango moest een deel beton worden verwijderd en op circa 1 meter diepte moest een gat worden gemaakt in de waterput. Hier kon dan een nieuwe leiding in van een waterpomp. Vanaf circa 10 meter diep moest het water worden opgepompt . Dit lukte niet direct maar na enige aanpassingen kwam er water uit de slang. Met vereende krachten is een diepe sleuf gegraven naar de woning. De grond is daar bikkelhard, dus ook de houweel moest er aan te pas komen.

In de winter kan het ruim 30 graden vriezen, dus de leiding moest diep en goed geïsoleerd worden.

Woensdag kon het elektra worden aangesloten, want een aggregaat uit Nederland was inmiddels gearriveerd. Voor de eerste keer zagen de kinderen in de woning een lampje branden. Voor hen een wonder!

In juni waren we al gestart met het realiseren van een badkamer. Begin van de week hadden wij de vloer getegeld en donderdag konden wij e.e.a afronden. Zo beschikken ze nu over een wastafeltje en toilet. Omdat er ook een boiler is geïnstalleerd stroomde er voor het eerst binnen warm en koud water uit een kraan. Dus nu kunnen ze binnen naar een toilet en niet meer in de vrieskou naar buiten .

Toen alles gereed was liep iedereen met een grote glimlach op de mond door het huis. Wat waren ze dankbaar met alle dingen die voor ze zijn gedaan. Een vrouw uit Boekarest, die kwam helpen bij de aanleg van de waterpomp, was zo begaan met de kinderen dat zij ons vertelde, dat zij vanaf heden iedere zaterdag bij de kinderen langs zal gaan om te kijken hoe het met ze gaat.

Door toeval is dit contact ontstaan, of was het misschien geen toeval maar een onzichtbare hand die haar stuurde……

Het was voor ons een week met veel bijzondere ervaringen en contacten.

De “klus”groep: Leen de Mooij, Piet Beekhuis, Gerard en Martijn van Duijvenvoorde

Website in samenweking met Outhands Internet & Media